Drevenice s nostalgickými ornamentmi, zábavné folklórne tradície či dlhé cestičky popretkávané lesmi Belianskych Tatier. Turistickým centrom a východiskom do tejto čarovnej oblasti je rázovitá goralská obec Ždiar. Táto časť Slovenska ale neprináša potešenie len očiam z prekrásnej scenérie či telu z panensky čistej prírody. Nabažiť sa tu k dokonalosti vedia aj chuťové poháriky.
Z kohútikov tieklo mlieko
Tradičná strava patrí medzi základné biologické potreby a odráža prírodné, historické, sociálne a ekonomické podmienky obyvateľov. Odjakživa zodpovedala charakteru prírodného prostredia, pracovnému rytmu aj jeho zameraniu. Stravovanie tiež odrážalo kultúrne návyky, ktoré sa dedili z generácie na generáciu.
Ždiarski valasi, teda praví gorali, obrábali v dobách minulých pasienky, kde pásli statok a ovce, i malé políčka, kde sa z obilnín urodil ovos či jačmeň. Keďže ťažko pracovali, museli sa patrične aj zasýtiť. Už dvesto rokov každodenným goralským chlebíkom bývajú obyčajné, no zároveň blahodarné zemiaky. Z nich gazdiné varievali pirohy, halušky či džatky. S rozšíreným chovom dobytka a oviec súvisela produkcia kravského, ovčieho a kozieho mlieka, ktoré tak bolo súčasťou každodennej stravy.
Vyhráva údené!
Mäsa na tanieri bývalo málo, zato ku chlebu a zemiakom sa stále mlieko dávalo. Okrem toho z neho Gorali robili ovčie syry a jedlá ako tradičné korbáčiky, tvaroh, oštiepok, parenica, ale aj maslo, smotana a žinčica. Severoslovenská kuchyňa pochádza z oblasti s drsnými klimatickými podmienkami, kde aspoň tri mesiace v roku býva intenzívna zima, čo je jeden z dôvodov, prečo je v tomto regióne prevaha zemiakov, kyslej kapusty, mliečnych výrobkov, múky a strukovín.
Zrejme sa pýtate, ako Gorali oplývali takou silou, keď mäsa moc nepojedli. Nejaké to mäsko sa na tanieroch ale predsa objavilo. V horských potokoch sa to totiž blýskalo pstruhmi, v riekach zubáčmi a hlavátkami. No a „normálne“ mäso, tak to pre väčšiu trvanlivosť poväčšine údili. Aj preto vás dnes každá kvalitná reštaurácia v Ždiari privíta nefalšovaným údeným kolenom. U nás vám ho taktiež vieme upiecť do chrumkava!
Nie je bryndza ako bryndza
Okrem toho by bolo hriechom zabudnúť na azda tú najznámejšiu slovenskú ingredienciu. Ňou je, samozrejme, bryndza, ktorá sa v oblasti Belianskych Tatier vždy vyrábala z vyzretého, dobre premieseného a osoleného ovčieho hrudového syra. Tvrdá bryndza, ktorá sa v minulosti musela rezať nožom, sa postupne zmenila na mäkkú treciu bryndzu. Konzumovala sa s chlebom, alebo sa z nej pripravovali najznámejšie jedlá: bryndzové halušky či bryndzová polievka. Bryndza, ktorá sa dnes vyrába továrensky, má chuťou i podobou k tej originálnej ale veľmi ďaleko. Preto keď nabudúce budete v Žiari, nezabudnite ochutnať tú pravú, kvalitnú a hlavne zdravú bryndzu.
Recept na šalát so zdravým wellnesom
Na lúkach nedotknutej prírody ešte dnes zazriete pasúce sa stáda oviec. Oviec kochajúcich sa pohľadom na majestátne končiare, ktoré pri pasení sa orosenou horskou trávou vdychujú do pľúc ten najzdravší vzduch. A výsledkom? Biele zlato v podobe spomínanej bryndze a ovčieho syra. Unikátne produkty prírody boli odpradávna hlavnou súčasťou jedálnička horských pastierov, ktorí vždy ostatných udivovali predovšetkým svojou vitalitou a dlhovekosťou.
A čo by ste povedali na zmenu v podobe prílevu novej energie vy? Vymeňte konečne uponáhľaný spôsob stravovania v trendových „fast foodoch“ typu McDonald´s, KFC či Burger King za niečo tradičnejšie, za niečo zdravšie a vitálnejšie. Nebuďte dennodenne ovplyvnení západným svetom a konečne podnieťte svoje zmysly trochou nostalgie a spomienok. Príležitosť na to máte v kúzelnej scenérii Belianskych Tatier, kde môžete organizmus uzdraviť energickou prechádzkou. Telo ďalej nič nedokáže lepšie zregenerovať ako horúca vírivka so saunou. No a vytúžený pobyt máte možnosť zaklincovať tradičnými jedlami ždiarskej gastronómie. To všetko dokopy v komfortnom rodinnom rezorte Penzión Kamzík. Všetky spomínané jedlá si okrem toho budete môcť vychutnať počas Goralských folklórnych slávností, ktoré sa budú konať už o necelý mesiac v dňoch 12. až 13. augusta. Tak teda Gorali, dobrú chuť!
zdroj: slovakregion.sk, poctivyfarmar.sk, peknykraj.com, M. Jagnešáková – Gorali na Orave
foto: Jozef Pitoňák
0 Comments
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.