Át szeretné élni a tiltott Tátra hangulatát? Induljon hát a Monk-völgybe!

Át szeretné élni a tiltott Tátra hangulatát? Induljon hát a Monk-völgybe!
21. november 2017 BAJAN Wordpress

Varázslatos, de nagy része mégis tiltott! A Bélai-havasok hegygerincei természetvédelmi okokból a 70-es évektől tiltott területeknek számítanak. De mégiscsak létezik egy ösvény, amelyről a látogatók közvetlen közelről csodálhatják meg a tiltott Tátrát.

Lezárják, hogy aztán újra megnyithassák

Bélai-havasok 1991-től a nemzeti természetvédelmi területek közé tartozik. Nagy kiterjedésű térség, ahol fontos az igazi természet megóvása, hiszen a florisztikai sokrétűség, az impozáns és attraktív domborzat, és az itt található élőlények megfelelő élettere szempontjából páratlan területről van szó. Mindezt az itt élő pásztorok, vagyis az igazi gorálok fedezték fel. Jártak itt zergére és mormotára leső orvvadászok, szerencsét próbáltak errefelé aranyásók és aranymosók is. A leghíresebbek persze a kincskeresők, akik a barlangok környékén szerették volna megtalálni a gazdagságot. Szomorú, de a Tátra első ismert halálos áldozatát is a Bélai-havasok ragadták el.

Az legnagyobb változás a turistaútvonalak szempontjából 1978-ban történt, amikor természetvédelmi szempontok alapján lezárták a pirossal jelölt főútvonalat (Magisztrálát). Ez a Bélai-havasok hegygerinceire vezetett, amely ez után a turisták számára teljesen megközelíthetetlenné vált. Viszont a 90-es évek elején újra megnyitották a Monk-völgyet a Kopa-hágóval összekötő tanösvényt.

Irány a Monk-völgy!

Most már elég a történelemből, a Bélai-havasok lezárásából. Ne vesztegesse senki az időt, hiszen október végéig használhatják ki az utolsó túrázó napokat a Bélai-havasokban. A Monk-völgy az egyetlen legális átjáró a Bélai-havasok hegygerincén át, de csak a szezonban, június közepétől október végéig megközelíthető.

A Monk-völgy a Bélai-havasok északi részén található. Átvezet a Sirató-hegy (Ždiarska vidla-2 141,6 m) és a Bolond Gerő (Hlúpy-2060 m) csúcsok között. A nemzeti természeti rezervátum részét képezi, és a Hétforrás-völgyével (Dolina Siedmich prameňov) együtt csupán ez a két völgy közelíthető meg a Bélai-havasokban.

Megéri a fáradságot

A túra technikailag nem túl igényes, de fizikailag és legfőképpen pszichikailag a magas-tátrai túrákhoz hasonlítható. A legalacsonyabb és legmagasabb pont közti távolság 900 méter. A turistaösvény 6 km hosszú, a túra három-négy óra alatt teljesíthető, kondíciótól függően. A tanösvény hat megállója bármelyikén megállhat nyugodtan egy kis friss levegőt szívni.

Az utolsó előtti, Szélesmezőnél (Široké sedlo) található megállónál gyönyörű kilátás nyílik a Magas-Tátrára és a Bélai-havasokra. Jó látási viszonyok között nagyon messzire elláthat. Megpillanthatja a Szepesi-Magurát vagy akár a Pienineket és a Lublói-fennsíkot is. De a legfeltűnőbbek persze a Korona-hegy mészkő kiszögellései.

A Monk-völgy utolsó szakaszai meredekebbek, az erózió jól látható nyomai figyelhetők meg rajta. A múltban összefüggő havasi törpefenyővel borított terülteteket a vlach kolonizáció idején idetelepült pásztorok tüntették el, hogy több legelőjük legyen a csordáik számára. Ezeken a területeken egy kis szerencsével zergéket is láthatunk.

Turisztika a hétvégén

A leglogikusabb kiindulási pont, ha a Monk-völgybe szeretne elindulni, az Zár falu a rönkházai teljes sorával, melyek már az 1590-es évektől itt állnak.  Fantasztikus kilátás nyílik a Sirató-hegyre (Ždiarska vidla – 2141,6 m) és a Holló-kőre (Havran-2152 m). Végül pedig szeretnénk Önöket meghívni az utolsó „zöld“ napokra a Bélai-havasokba. Ha itt szeretnék tölteni az éjszakát, akkor Zár községben rengeteg szálláslehetőség közül válogathat, melyek közül a az egyik a mi Kamzík Panziónk.

forrás: kamnahory.sk, cestovanie.pravda.sk, treking.cz, zdiar.sk
kép: Jozef Pitoňák