Miért kezdjük el azonnal a szaunázást?

Miért kezdjük el azonnal a szaunázást?
21. november 2017 BAJAN Wordpress

A Kamzík panzió első ránézésre talán egy egyszerű családi háznak tűnik, ahol a fáradt turista megszállhat, ehet egy jót és kipihenheti magát. Az első benyomás most talán egy kicsit megtévesztő, hiszen itt ezeken a szokványos dolgokon kívül másban is részese lehet vendégeinknek. Most már persze nem a Bachleda-völgy és környéke természeti szépségeiről lesz szó, amely a testet és a lelket is lenyűgözi, hanem a szaunáról, amelynek szintén számtalan pozitívuma van.

Az élet kezdete és vége

Először is tekintsük be kicsit a szaunázás történetébe. Hiszen a szauna már évezredekkel ezelőtt különböző rituálék része volt, gyökerei egészen a jégkorszakba nyúlnak vissza. A távoli múltban a szauna vallási szertartások, a gyógyítás, testet és lelket tisztító rítusok része volt. És ez még nem minden, hiszen a várandós édesanyák a szaunába jártak szülni, az idősek pedig innen költöztek egy másik világba.

Azt, hogy mikor használtak először szaunát, azt talán sosem tudjuk meg, de feltételezhető, hogy a történet kb. 10 000 évvel ezelőtt kezdődik. Hogy honnan származik, azt talán mindenki tudja. Igen, Finnországból. Maga a szauna (sow-nah) kifejezés is az ezer tó országából ered és fürdőt jelent. A maihoz hasonló, modern, fából készült szaunákat a 19. század elején kezdtek építeni.

Ma már több szaunatípus áll rendelkezésünkre. A legősibb persze a finn szauna, amelyet általában 90 °C-ra melegítenek fel. A szaunázás kultúrája a II. világháború után sokat változott, mikor az eredeti kőkemencéket modernebb fűtési módszer váltotta fel. Addig a helyiség felmelegítése akár több órán át is tarthatott, ma erre max. 90 perc elég.

Ints búcsút a betegségeknek

Most pedig újra visszatérünk a régmúltból a jelenbe, hiszen Önt talán a szauna egészségügyi előnyei érdekelhetik leginkább. Rögtön bele is vágunk. Az University of Eastern Finland kutatói is nagy jelentőséget tulajdonítanak a szaunának. 1984-től ugyanis 2300 42-60 év közötti emberen figyelték meg a szauna hatásait. Azoknál, akik hetente kétszer vagy háromszor szaunáztak, 23%-kal alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának esélye azokkal szemben, akik hetente csak egyszer jártak szaunázni.

De ez még nem minden. A szaunázás nagyon jó kiegészítő kezelés lehet asztmás tünetek mellett. Sok embert foglalkoztat még az a kérdés, hogy alacsony vagy magas vérnyomás esetén ajánlott-e a szauna használata. Ilyen esetekben, mint sok más helyzetben is, a legbiztosabb, ha az illető erről megkérdezi kezelőorvosát. De általánosan kijelenthetjük, hogy ha az embernek nincs jelentősebb problémája, akkor a szaunának mindenképpen pozitív hatásai lesznek.

Télen? Nyáron? Bármikor!

A szaunázással kapcsolatban máig rengeteg tévhit él, melyekkel kapcsolatban ideje lenne tiszta vizet önteni a pohárba. Találkozhat például olyan véleményekkel is, hogy a szauna nyáron káros a szervezetre nézve. Hát, ez egy szóval szamárság. Sőt, a szauna nyáron hihetetlen jó hatással van a szervezet hőszabályozására, így sokkal könnyebben viselhető el a nyári forróság.  A nyári időszakban rengetegen fáradtabbak a szokásosnál. A rendszeres szaunázás csökkenti ezt a fáradtságérzetet, emellett segít leküzdeni a stresszt is.

Télen pedig akkor lesz hálás a szervezetünk egy kiadós szaunázásért, ha például bedugult az orrunk. A rendszeres szaunázás növeli a szervezet ellenálló képességét a megfázással, a náthával és a köhögéssel szemben. Kiválóan felkészíti a testet a hirtelen érkező rossz időre, erősíti az immunrendszert, tehát a szervezet védekező képességét. Mindezeken kívül a szauna a pszichikára is pozitív hatással van, ami a hideg és sötét napokban, valljuk be, mindenkinek nagyon jól jön.

De tévedés lenne azt gondolni, hogy a teljesértékű és egésséges wellness csak a szaunázásból áll. A wellness egy életstílus, amihez ennél sokkal többre szükség van. 

Próbálja ki a szaunázást a Bélai-havasokban

A szaunázás során tényleg nem lényeges az időjárás. De ha mégiscsak kompromisszumot szeretne kötni, akkor a mostani esős, váltakozóan hideg-melegebb idő a legeslegmegfelelőbb a szaunázásra. Használja ki ezt, amennyire csak lehet! Meghívjuk Önt a Bélai-havasokba, ahol megfelelő szállást talál a családi üdülőnkben. Kényelmes faházak, gorál vacsorák élőzene mellett, séták a kanyargós ösvényeken a hegyek ölelésében, és persze tökéletes kikapcsolódás a szaunánkban. Ebből itt semmi sem hiányozhat.

forrás: vseosaunovani.cz
képek: Jozef Pitoňák, shutterstock.com