Huby z čarovnej prírody dokážu byť viac než len chutné

Huby z čarovnej prírody dokážu byť viac než len chutné
8. júna 2018 Tomas Harcarik

Z mimoriadne teplého mesiaca máj sa nemnožili len úsmevy na mnohých tvárach, ale aj prvé huby v našich lesoch. Tohtoročná hubárska sezóna tak začala nezvyčajne skoro. Ak nebude suché leto, črtá sa nesmierne úspešná sezóna. Čo vy a váš vzťah k hubám?

Zázraky nečakajte

Dnes začneme trochu netradične. Väčšina článkov totiž na seba púta pozornosť práve výhodami vyplývajúcimi z daného produktu/veci, ktorú prezentujú. Tento začiatok ale nebude o tom, aké sú huby brutálne výživné, zdravé, najlepšie. To by sme vás klamali.

Obsah energie v hubách je takmer zanedbateľný. Majú nízku energetickú hodnotu (okolo 30 kcal/100g), pretože sú takmer z 90 % tvorené vodou. Z vitamínov obsahujú v malom množstve Á-čko, vitamín D, vitamíny skupiny B. V hubách tiež nájdeme trochu učinných mikroživín, bielkoviny, a pomerne dosť vlákniny. Množstvo liečivých látok ale z hľadiska výživy nehrá rolu. Ako zdroj základných živín teda huby nepripadajú do úvahy.

Načo teda jesť huby?

Na mnoho vecí. Prvou z nich je to, že obsahujú pomerne veľa minerálov. Hlavne meď, draslík a selén. Meď je dôležitá pre tvorbu červených krviniek alebo pre správnu funkciu imunitného systému. Selén je zas veľmi dôležitý antioxidant chrániaci telo pred rakovinou alebo starnutím organizmu. Draslík v tele podporuje správnu funkciu srdca, svalov a nervového tkaniva.

Poďme už ale k chuti a aróme. Tá hubová je úžasná v omáčkach, rizote, cestovinách či v polievkach. Avšak nejde len o všetky tie hubové rezne, zemiakové placky s malými hríbikmi, hovädzie mäso na hubách, Kulajdu a praženicu. Dôležitá je tiež vôňa, čo sa rozšíri domom, keď huby podstúpia olejovú kúpeľ na rozpálenej panvici.

Ďalej ide o ten proces. O hltanie zelene, oči prilepené k zemi, nech sa deje čo sa deje. O ten pocit, kedy pri zaspávaní vidíte pred sebou množstvo hríbov, ktoré sa vám ráno podarilo nájsť. O opojný pocit šťastia, keď zahliadnete hnedú hlavu zdravého fešáka. Predovšetkým ide o ticho lesa, až potom o rev žalúdka.

Hľadanie čohokoľvek v lese znie vždy zdravo! Človek sa prejde na čerstvom vzduchu. To je predsa jednoznačný prínos. Navyše nikdy nejde o pocit premárneného času, keďže väčšinou všetci huby zbierajú v skorých ranných hodinách, aj keď nemusia. Zdanlivo neexistuje jediný dôvod, ktorý by závislákov húb mohol zastaviť. Alebo predsa?

Mýtov je ako húb po daždi!

V dnešnej, informáciami presýtenej dobe v kombinácii s legendami a poverami našich starých materí, už človek naozaj nevie, čomu má skutočne veriť. Tak napríklad niektorí si stále myslia, že huby najlepšie/najrýchlejšie rastú ráno. Nie-nie, v tomto prípade ide len o to, že všetci si chcú uchmatnúť čo najkrajšie a najlepšie huby ako prví, preto tam musia byť čo najskôr.

Čo ohrievanie už raz uvarených húb? Keď je jedlo z húb správne tepelne upravené a následne uskladnené v chladničke, nie je dôvod si ho druhý deň nezohriať. Príčinou povery môže byť zrejme spracovaná jedovatá huba do jedla, ktorej účinok sa začal prejavovať až s niekoľkohodinovým odstupom alebo dokonca až na druhý deň, keď sa dojedli zvyšky húb.

No a veriť tomu, že pri pohľade na hubu prestane rásť, je už naozajstným “unikátom“. V skutočnosti prestane huba rásť vtedy, keď okolo nej zbytočne našľapujete a poškodzujete tým citlivé podhubie, čím ju pripravujete o výživu.

Väčšina mykológov (znalci húb) sa zhoduje tiež v tom, že na huby môžete pokojne piť pivo, víno aj ďalšie druhy alkoholu. Pochopiteľne s mierou. Nedochádza medzi nimi k žiadnej negatívnej reakcii. Výnimkou je len niekoľko málo húb, ktoré dokážu v tráviacom trakte narobiť šarapatu. Ide hlavne o to, že alkohol predlžuje dobu trávenia húb, pričom už samotné huby sa oproti iným potravinám dlho trávia.

Hubová polievka v Belianskych Tatrách

Pobyt v prírode priaznivo pôsobí nielen na našu psychiku ako prevencia depresie, ale napríklad aj na krvný tlak. No a o tom, ako pohyb vo voňavej prírode dokáže účinne odbúrať stres, snáď ani hovoriť netreba. Aj toto sú dôvody, prečo je zbieranie húb vášňou a nielen naháňaním sa za pôžitkom z jedenia. Ak sa cítite úzkostlivo, prepracovane a vystresovane, je najvyšší čas odísť z domu alebo z kancelárie a poprechádzať sa v najbližších lesoch. Keď pri tom nájdete pár húb, určite ich ležať v tráve len tak nenecháte.

Vás aj vášnivých hubárov týmto pozývame do Penziónu Kamzík, ktorý sa nachádza v husto zalesnenej oblasti Belianskych Tatier. Je tu veľa chodníčkov aj neprebádaných miest, ktoré sú domovom množstva druhov húb. Okrem oku aj telu-lahodiacich prechádzok si vo vynovenom rezorte budete môcť dopriať oddych vo vírivke, na masážnom stole či v saune. A keď nepohrdnete našim tradičným jedlom, ulahodíte aj svojim chuťovým bunkám a žalúdku. Miesta na leto sa však veľmi rýchlo obsadzujú, preto si neváhajte rezervovať svoj pobyt v predstihu.

Zdroj: hubenakova.blog.idnes.cz, hobby.idnes.cz, ulekare.cz, zuzanadouchova.cz, lidovky.cz, dobrarada.sk
Foto: www.shutterstock.com